Tupperware teraz nájdete pod značkou Moje. Produkty, ktoré máte radi, u nás stále kúpite – pohodlne a bezpečne. ✅

Grilovaná ryba v bylinkovej marináde so zeleninou a jogurtovým dipom

Napísal Karol Kolčár

Grilovačka s priateľmi je presne ten čas, ktorý nás nabíja pozitívnou energiou. Ako hlavné ingrediencie potrebujete správnych ľudí, slnko na oblohe a dobré jedlo. To zvládne naozaj každý. Zvládli sme to aj my — a do nášho vlogu Jedlo robí človeka sme pozvali Adama Berku – knižného vydavateľa, kníhkupca, mestského poslanca, aktivistu, architekta a v neposlednom rade milovníka života a dobrého jedla.

Karol mu pripravil svoj obľúbený recept – Grilovanú rybu v bylinkovej marináde so zeleninou a jogurtovým dipom. Ak si marinádu aj dip pripravíte vopred doma, tento recept je hračka a zvládnete ho kdekoľvek. Stačí si vybrať svoju obľúbenú rybu, rozpáliť gril a program, ktorý chutí, máte vybavený.

Vo videu spoznáte Adama Berku a naučíte sa parádny recept na sviežu rybu, ktorá by očarila aj nejedného rybára na brehoch Stredozemného mora.

RECEPT

Ingrediencie:

  • 4 porcie ryby (napr. losos, halibut, treska alebo iná pevná biela ryba)
  • olivový olej
  • 1 citrón
  • 1 limetka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • čerstvý petržlen
  • čerstvá bazalka
  • čerstvé oregano
  • čerstvý tymián
  • čerstvý koriander
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 biely jogurt
  • 2 zemiaky
  • 2 mrkvy
  • 1 červená cibuľa
  • 1 biela cibuľa

Postup:

  1. Nadrobno nasekajte petržlen, bazalku, oregano a tymián. Pridajte pretlačený cesnak, zalejte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z polovice citróna. Všetko spolu premiešajte – vznikne bylinková marináda.
  2. Rybu vložte do marinády a nechajte ju odležať v chladničke 15 – 30 minút.
  3. Medzitým nakrájajte zeleninu na grilovanie (v našom prípade mrkva, zemiaky a cibuľa) na krúžky. Zalejte ju rovnakou marinádou ako rybu, premiešajte a dajte grilovať.
  4. Pripravte jogurtovú omáčku s koriandrom a limetkou: nasekajte koriander, vytlačte šťavu z limetky, pretlačte cesnak a všetko zmiešajte s jogurtom. Dochutťe soľou a korením.
  5. Ryby vyberte z marinády a grilujte ich 3–4 minúty z každej strany, kým nie sú prepečené a nezačnú sa jemne rozpadávať.
  6. Na tanier naservírujte grilovanú zeleninu, pridajte ugrilovanú rybu, prelejte zvyšnou bylinkovou marinádou a dochuťte jogurtovým dipom.

Užitočných pomocníkov na prípravu, skladovanie a servírovanie jedla nájdete na našom webe.

Užívajte!

 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz