Grilovaná ryba v bylinkovej marináde so zeleninou a jogurtovým dipom
Napísal Karol Kolčár
Grilovačka s priateľmi je presne ten čas, ktorý nás nabíja pozitívnou energiou. Ako hlavné ingrediencie potrebujete správnych ľudí, slnko na oblohe a dobré jedlo. To zvládne naozaj každý. Zvládli sme to aj my — a do nášho vlogu Jedlo robí človeka sme pozvali Adama Berku – knižného vydavateľa, kníhkupca, mestského poslanca, aktivistu, architekta a v neposlednom rade milovníka života a dobrého jedla.
Karol mu pripravil svoj obľúbený recept – Grilovanú rybu v bylinkovej marináde so zeleninou a jogurtovým dipom. Ak si marinádu aj dip pripravíte vopred doma, tento recept je hračka a zvládnete ho kdekoľvek. Stačí si vybrať svoju obľúbenú rybu, rozpáliť gril a program, ktorý chutí, máte vybavený.
Vo videu spoznáte Adama Berku a naučíte sa parádny recept na sviežu rybu, ktorá by očarila aj nejedného rybára na brehoch Stredozemného mora.
RECEPT
Ingrediencie:
- 4 porcie ryby (napr. losos, halibut, treska alebo iná pevná biela ryba)
- olivový olej
- 1 citrón
- 1 limetka
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý petržlen
- čerstvá bazalka
- čerstvé oregano
- čerstvý tymián
- čerstvý koriander
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 biely jogurt
- 2 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 červená cibuľa
- 1 biela cibuľa
Postup:
- Nadrobno nasekajte petržlen, bazalku, oregano a tymián. Pridajte pretlačený cesnak, zalejte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte šťavu z polovice citróna. Všetko spolu premiešajte – vznikne bylinková marináda.
- Rybu vložte do marinády a nechajte ju odležať v chladničke 15 – 30 minút.
- Medzitým nakrájajte zeleninu na grilovanie (v našom prípade mrkva, zemiaky a cibuľa) na krúžky. Zalejte ju rovnakou marinádou ako rybu, premiešajte a dajte grilovať.
- Pripravte jogurtovú omáčku s koriandrom a limetkou: nasekajte koriander, vytlačte šťavu z limetky, pretlačte cesnak a všetko zmiešajte s jogurtom. Dochutťe soľou a korením.
- Ryby vyberte z marinády a grilujte ich 3–4 minúty z každej strany, kým nie sú prepečené a nezačnú sa jemne rozpadávať.
- Na tanier naservírujte grilovanú zeleninu, pridajte ugrilovanú rybu, prelejte zvyšnou bylinkovou marinádou a dochuťte jogurtovým dipom.
Užitočných pomocníkov na prípravu, skladovanie a servírovanie jedla nájdete na našom webe.
Užívajte!